What does a conservation area mean for planning?
A conservation area gives a place's character extra planning protection. You can still change a home, but some work that is normally permitted development needs an application, demolition is more tightly controlled, and most tree work needs six weeks' notice. Article 4 directions can add local limits, so check with the council before you buy with plans in mind.
What a conservation area is
Conservation areas are places of special architectural or historic interest whose character or appearance it is desirable to preserve or enhance. Most are designated by the local planning authority, which must review them from time to time.
The designation covers the area as a whole, so an ordinary modern house inside the boundary is still affected. That differs from listing, which protects a particular building. A house can be both, so read how to check if a house is listed as well.
It does not stop change. It narrows what can be done without applying, and it means the council looks closely at how a proposal affects the area.
How to check if a home is in one
- Start with the council. Find the local planning authority, then look for its conservation area maps.
- Try the government's Planning Data map as a second view. The conservation area dataset warns that it is incomplete and contains duplicates, so a blank does not settle it.
- Read the seller's TA6 form. Question 5.8 asks whether the property is in a conservation area, and the answers are Yes, No or Not known.
- If the home is near the edge, confirm the boundary with the council. Boundaries can run along a road or between neighbouring plots.
What changes for a house in England
Conservation areas are designated land under the permitted development rules, which removes or narrows several common rights.
| Work | Usual position | In a conservation area |
|---|---|---|
| Side extension | Can be permitted development within limits | Needs planning permission |
| Rear extension of more than one storey | Can be permitted development within limits | Needs planning permission |
| Larger single-storey rear extension (up to 8m detached, 6m other houses) | Possible through prior approval | Not available |
| Cladding the outside of an extension | Not restricted by this rule | Not allowed under permitted development |
| Loft conversion | Usually permitted development if conditions are met | Needs planning permission |
| Outbuilding at the side of the house | Can be permitted development within limits | Needs planning permission |
Demolition is also controlled. You generally need planning permission to demolish a building of 115 cubic metres or more, or a gate, fence or wall at least 1 metre high next to a highway, waterway or open space, or at least 2 metres high elsewhere. Some exemptions apply.
These are general rules for houses, and they can change. Flats and maisonettes have different rights. Confirm what applies with the council before relying on them.
Article 4 directions
An Article 4 direction withdraws specified permitted development rights in a defined area. It means an application is needed, not that the work will be refused. Directions in conservation areas often target changes visible from a road or public space, and the Planning Portal notes they can catch window replacement.
Search the council's website for its Article 4 directions before planning any work. Earlier permissions can also remove rights by condition, so check the house's planning history.
Trees
Trees in a conservation area have protection even without a Tree Preservation Order. You must give the council six weeks' notice before cutting down or carrying out most work on them. The council can then make an order or let the work go ahead, and it can agree sooner. If it makes no order, the work can proceed within two years of the notice.
No notice is needed for a tree of 75mm diameter or less, measured over the bark at 1.5 metres above ground, and some other exceptions exist. Doing the work without notice is an offence, with the same penalties as breaching an order. Question 5.9 of the TA6 covers Tree Preservation Orders.
What to check before buying
- Read the council's guidance for the area, which often explains what it values and what it expects from new work.
- If you plan to extend, look at decided applications on the same street, including refusals, using the council's map search.
- Check that past changes had permission where they needed it.
- Take early advice from the council or a planning professional if the price depends on being able to build.
A Doorstep Report can show when Planning Data records a conservation area at the postcode location in England, and the conservation area recorded for the property where Street Data holds it for that council. Neither confirms the boundary, and an empty result does not show the house is outside it.
Wales, Scotland and Northern Ireland
Each nation has its own rules. In Wales, demolition in a conservation area needs conservation area consent under the Historic Environment (Wales) Act 2023. The planning data in a report covers England only, so ask the local council wherever the home is outside England.
Questions, answered
Can I change my windows in a conservation area?
It depends on the house and on any local rules. An Article 4 direction can mean replacement windows need an application, and a listed house needs separate consideration. Check with the council first.
Can you extend a house in a conservation area?
Often, yes, but more of the work needs an application. Side extensions and rear extensions of more than one storey need planning permission, and the council will consider the effect on the area.
Is a conservation area the same as being listed?
No. A conservation area protects the character of a place. Listing protects a specific building and brings a separate consent. A home can be in both, one or neither.
Do I need permission to cut down a tree in a conservation area?
You usually have to give the council six weeks' notice. If the tree has a Tree Preservation Order, that order's process applies instead. Small trees of 75mm diameter or less at 1.5 metres high are exempt from notice.